Kikärtsbiffar med oliver och basilika

Igår tog vi fram balkongmöblerna från förrådet, och på varenda gräsmatta slår krokusarna ut i lila och gult. Våren är äntligen här på riktigt, men värmen får vi nog vänta på ett tag till. För lite extra sommarkänsla har jag därför gjort dessa medelhavsinspirerade biffar, som är fullproppade med gröna och svarta oliver och gör att man åtminstone kan låtsas att grekiska stränder och sommarvärme inte är fullt så avlägset. Servera biffarna tillsammans med tzatsiki och en riktigt färgglad sallad för extra medelhavskänsla.

Kikärtsbiffar med oliver och basilika, ca 6 stycken
6 dl kokta kikärtor
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
20 gröna oliver, urkärnade
20 svarta oliver, urkärnade
¾ dl finhackad basilika
4 msk majsstärkelse
Svartpeppar
Salt
Olja till stekning
Finhacka löken och pressa vitlöksklyftan. Skär de gröna och svarta oliverna i småbitar.
Lägg kikärtorna i en skål och mosa dem grovt med en gaffel. Tillsätt lök, vitlök, oliver och basilika och blanda ihop till en ganska sammanhängande röra. Smaka av med salt och peppar, och rör sedan ner majsstärkelsen.
Forma smeten till biffar, och stek dem i en skvätt olja tills de har fått fin färg på båda sidor.