Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

September

 
Den första höstmånaden har passerat och den andra är snart till ända, och trots att september började med ösregn och storm här nere i Skåne blev det riktigt fint väder mot månadsslutet. Vi besökte skördemarknaden här i Lund och ute på balkongen började tomaterna äntligen att mogna. Under soliga dagar blev det också ett par utflykter, det gäller ju att passa på så länge hösten ännu är färgglad och vacker.
 
 
 
En tidig septemberdag åkte vi ut till min mormor och morfar, och på vägen dit svängde vi förbi Trollenäs för en promenad i slottsparken. Rosorna var nästan överblommade och här och där kunde man redan se löven skifta i gult.
 
 
En helg var det dags för Ekorundan här nere i Skåne, och då besökte vi Skånsk Chili som ligger strax utanför Landskrona. Chilifrukterna odlas i ett stort växthus med en mindre del för självplockning, och vi fick med oss flera spännande sorter hem. Ett par av dessa tänkte jag testa att plantera nästa år, det vore riktigt roligt med lite fler sorter ute på balkongen.
 
 
 
Majssäsongen var något senare i år än vanligt, men en solig dag var det äntligen dags att ge sig ut på fältet i Dagstorp. Färsk majs är så gott, och nu är frysen rejält fylld inför vintern. Hittills har vi mest ätit dem kokta med smör och salt, men jag är himla sugen på att servera dem med chili- och limeolja någon dag snart. 
 
 
 
Mindre tur med höstvädret hade vi när vi åkte ut till Lomma. Innan vi ens hunnit ner till havet började regnet falla, men som tur är finns det gott om stora tallar att söka skydd under längs stranden. 
 
 
 
I övrigt har hösten hittills varit riktigt vacker och färgglad, och framför allt sen. Först nu börjar träden skifta färg på riktigt, och enligt SMHI kom hösten inte hit ner till Lund förrän igår. Hoppas att den dröjer sig kvar länge, och att vinterkylan ännu är riktigt långt borta.
 
 

Publicerad 2017-10-24 11:23:44 i AllmäntResor, utflykter och äventyr

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka