Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Het jordgubbssallad med rostade sesamfrön

 
Den här somriga salladen experimenterade jag ihop efter att vi plockade jordgubbar, och jag måste säga att den blev riktigt lyckad. De söta jordgubbarna passar jättebra ihop med de starka chiliskivorna, medan avokadon ser till att det inte blir alltför starkt och gör dessutom salladen mer mättande. Salladen kan både serveras som ett tillbehör, exempelvis till grillat, eller för sig själv som en lättare måltid. Allra bäst passar den nog att äta under soliga sommardagar, då vill åtminstone jag gärna ha en lätt lunch som ändå innehåller massor av goda smaker. 
 
 
Het jordgubbssallad med rostade sesamfrön, ca 2 portioner
200 g jordgubbar
65 g små mangoldblad
2 avokadoer
½-1 röd chili
3 msk sesamfrön
2 msk limesaft
1 msk olivolja
½ tsk agavesirap
Svartpeppar
Salt
 
Rensa jordgubbarna och ta bort skal och kärnor från avokadoerna. Skär dem därefter i skivor och lägg ner i en skål tillsammans med mangoldbladen. Kärna ur chilin, skiva den tunt och lägg ner skivorna i skålen. Smaka gärna en bit för att se hur stark den är innan du tillsätter den i salladen, så att du inte råkar göra maten alldeles för stark.
 
Lägg sesamfröna i en torr stekpanna och rosta dem på hög värme tills de fått fin färg. Rör om hela tiden och var försiktig så att de inte blir brända. Lägg över fröna i en mindre skål och låt svalna.
 
Blanda olivolja, limesaft och agavesirap i en liten skål, och strö över lite salt och svartpeppar.
 
Häll ungefär en matsked dressing och en matsked rostade sesamfrön över salladen, och blanda sedan runt alltihop försiktigt. Servera resten av dressingen och sesamfröna vid sidan om salladsskålen så att man själv kan tillsätta mer på sin tallrik.

Publicerad 2016-07-29 14:12:00 i GlutenfrittMiddagSalladTillbehörVegan

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka