Jambalaya
Jambalaya är en kreolsk maträtt från Louisiana. Den gör sig kanske inte så bra på bild, men är fantastiskt god och precis lagom stark. Originalreceptet kommer härifrån.
Jambalaya, ca 5 portioner
1 gul lök
1 rödlök
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 selleri
1 röd paprika
1 aubergine
1 zucchini
2 tomater
2 salladslök
1 dl tomatpure
6,3 dl grönsaksbuljong
3,2 dl fullkornsris
1 lagerblad
1 tsk svartpeppar
1 tsk vitpeppar
1 krm cayennepeppar
1,5 tsk timjan
1,5 tsk oregano
1 tsk basilika
1 tsk paprikapulver
Salt
Hacka lök, selleri och paprika och lägg i en stor gryta. Pressa i vitlöksklyftorna och stek i lite olja till grönsakerna börjar bli mjuka, ca 5-10 minuter. Dela aubergine och zucchini i mindre bitar. Lägg i dem i grytan och stek i ytterligare 5-10 minuter. Skär tomaterna i småbitar och tillsätt dem tillsammans med lagerblad, ris och samtliga kryddor när grönsakerna börjar se klara ut. Blanda runt ingredienserna ordentligt i några minuter.
Koka upp grönsaksbuljong i en kastrull och värm tomatpurén i en annan. Rör runt i tomatpurén under tiden så att den inte bränner fast. Purén är klar när sockret i den har karamelliseras och har fått en mörkare rödbrun färg. Blanda då ut den med grönsaksbuljongen och häll det sedan i grytan med grönsaker. Rör runt ordentligt och låt det sedan koka under lock i 30-35 minuter. Jambalayan är klar när riset är mjukt och vätskan har kokat bort. Blanda då i salladslöken, lyft bort från värmen och låt stå i några minuter innan servering.