Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Jambalaya



Jambalaya är en kreolsk maträtt från Louisiana. Den gör sig kanske inte så bra på bild, men är fantastiskt god och precis lagom stark. Originalreceptet kommer härifrån.

 

Jambalaya, ca 5 portioner

1 gul lök
1 rödlök

1 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

2 selleri

1 röd paprika

1 aubergine

1 zucchini

2 tomater

2 salladslök

1 dl tomatpure

6,3 dl grönsaksbuljong

3,2 dl fullkornsris

1 lagerblad

1 tsk svartpeppar

1 tsk vitpeppar

1 krm cayennepeppar

1,5 tsk timjan

1,5 tsk oregano

1 tsk basilika

1 tsk paprikapulver

Salt

 

Hacka lök, selleri och paprika och lägg i en stor gryta. Pressa i vitlöksklyftorna och stek i lite olja till grönsakerna börjar bli mjuka, ca 5-10 minuter. Dela aubergine och zucchini i mindre bitar. Lägg i dem i grytan och stek i ytterligare 5-10 minuter. Skär tomaterna i småbitar och tillsätt dem tillsammans med lagerblad, ris och samtliga kryddor när grönsakerna börjar se klara ut. Blanda runt ingredienserna ordentligt i några minuter.

 

Koka upp grönsaksbuljong i en kastrull och värm tomatpurén i en annan. Rör runt i tomatpurén under tiden så att den inte bränner fast. Purén är klar när sockret i den har karamelliseras och har fått en mörkare rödbrun färg. Blanda då ut den med grönsaksbuljongen och häll det sedan i grytan med grönsaker. Rör runt ordentligt och låt det sedan koka under lock i 30-35 minuter. Jambalayan är klar när riset är mjukt och vätskan har kokat bort. Blanda då i salladslöken, lyft bort från värmen och låt stå i några minuter innan servering.

Publicerad 2015-03-30 21:17:00 i GlutenfrittMiddagVegan

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka