Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Chiliburgare



Jag var lite orolig att vi skulle få ställa in alla valborgsplaner på grund av det tråkiga vädret. Lagom till matdags hade det dock slutat regna, så vi grillade chiliburgare och åt ute i solen. Originalreceptet kommer härifrån.

Chiliburgare, ca 6 stycken
1,5 dl torkade svarta bönor eller ett paket kokta
0,5 dl ströbröd
1 burk majs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
0,5-1 röd chili
0,5 tsk oregano
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk salt
Polenta
 

Lägg bönorna i blöt över natten om du inte använder färdigkokta bönor. Skölj av dem och koka dem sedan mjuka.

 

Finhacka den chilin och den gula löken och pressa vitlöksklyftorna. Stek det i lite olja tillsammans med oreganon tills det har mjuknat och börjar få fin färg. Mixa svarta bönor, majs, ströbröd, spiskummin, chilipulver och salt i en matberedare. Blanda sedan i den stekta lökröran. Forma smeten till sex biffar och vänd dem sedan i polentan.

 

Du kan antingen steka biffarna i lite olja eller grilla dem. Om de ska grillas är det bra om de får stå kallt åtminstone ca 30 minuter innan så att de hinner stabiliseras. Vill du ha mer grillsmak kan chilipulvret bytas ut mot ett rökt chilipulver. Det går också bra att blanda ner lite rökarom, till exempel Liquid Hickory Smoke.

 

Vi serverade burgarna med hembakta grillade bröd, körsbärstomater och en enkel sås med soltorkade tomater. 

 
 
 

Publicerad 2015-04-30 19:54:42 i MiddagVegan

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka