Chiliburgare
Jag var lite orolig att vi skulle få ställa in alla valborgsplaner på grund av det tråkiga vädret. Lagom till matdags hade det dock slutat regna, så vi grillade chiliburgare och åt ute i solen. Originalreceptet kommer härifrån.
Chiliburgare, ca 6 stycken
Lägg bönorna i blöt över natten om du inte använder färdigkokta bönor. Skölj av dem och koka dem sedan mjuka.
Finhacka den chilin och den gula löken och pressa vitlöksklyftorna. Stek det i lite olja tillsammans med oreganon tills det har mjuknat och börjar få fin färg. Mixa svarta bönor, majs, ströbröd, spiskummin, chilipulver och salt i en matberedare. Blanda sedan i den stekta lökröran. Forma smeten till sex biffar och vänd dem sedan i polentan.
Du kan antingen steka biffarna i lite olja eller grilla dem. Om de ska grillas är det bra om de får stå kallt åtminstone ca 30 minuter innan så att de hinner stabiliseras. Vill du ha mer grillsmak kan chilipulvret bytas ut mot ett rökt chilipulver. Det går också bra att blanda ner lite rökarom, till exempel Liquid Hickory Smoke.
Vi serverade burgarna med hembakta grillade bröd, körsbärstomater och en enkel sås med soltorkade tomater.