Hemgjort örtsalt

Under sommaren vill jag gärna ta vara på alla härliga smaker inför de kallare årstiderna, och särskilt örter finns ofta i stora mängder just nu. Att hänga örter på tork är ett vanligt sätt att bevara de flesta sorter, men det blir snabbt fullt om man inte bor särskilt stort. Då är örtsalt en perfekt lösning! Detta saltet har jag smaksatt med timjan, salvia, gräslök och persilja, och det är helt klart min favorit hittills. Det fina med örtsalt är ju dock att man kan använda i princip vilka örter som helst, och jag har även gjort salt med bland annat oregano, basilika och libbsticka. Testa gärna att blanda dina favoritörter eller något du har extra mycket av, för det är ju perfekt att ha lite olika varianter redo i köksskåpet.

Örtsalt
4 dl färska örter, exempelvis timjan, salvia, gräslök och persilja
1 dl salt
Plocka bort eventuella grova kvistar från örterna och lägg dem sedan i en mortel. Krossa örterna noga tills du får en blöt massa och inte har några större växtdelar kvar. Tillsätt saltet och mortla igen tills allting är ordentligt blandat och saltet har färgats grönt.
Sprid ut örtsaltet på en plåt klädd med bakplåtspapper. Torka saltet i ugnen på 50 grader med ugnsluckan på glänt i ungefär 3-4 timmar, tills saltet är helt torrt. Rör om då och då så att blandningen torkar jämt.
Mortla saltet igen för att få bort alla klumpar, och plocka eventuellt bort större växtdelar och stjälkar som finns kvar. Häll därefter över örtsaltet i en burk och förvara det torrt.