Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Barbecuebiffar med rostade solrosfrön

 
Jag börjar känna mig lite stressad över att hösten snart är här, och måste hela tiden påminna mig själv om att det faktiskt bara är början på augusti. Än finns det ju faktiskt flera veckor av sommar kvar och gott om tid för sommarmat och härliga grillkvällar. I år har jag försökt få ihop ett bra recept på biffar som funkar bra att just grilla, och nu tycker jag äntligen att jag har lyckats! Det är ju ofta svårt att få bönbiffar att hålla ihop på grillen utan att steka dem först, men dessa går faktiskt nästan lika bra att grilla som att steka. Om man försteker dem lite blir biffarna såklart något enklare att vända, men jag tycker att det var rätt lätt ändå och dessutom blir de godare om de hamnar direkt på grillen. Biffarna är smaksatta med barbecuesås, vilket gör att de går att variera riktigt mycket i smaken beroende på vad du gillar. Jag har använd en vanlig, klassisk barbecuesås till receptet, men ser fram emot att testa att laga biffarna med olika smaksatta varianter också. 
 
 
Barbecuebiffar med rostade solrosfrön, 4 stycken
4 dl kokta kidneybönor
1 dl solrosfrön
1 gul lök
3 msk barbecuesås*
3 msk majsstärkelse
2 msk chiafrön
Svartpeppar
Salt
Olja till stekning/grillning
 
* De flesta färdiga barbecuesåser är veganska men en del innehåller till exempel honung, så läs alltid innehållsförteckningen om du vill laga helt veganskt. 
 
Rosta solrosfröna i en torr stekpanna på ganska hög värme tills de är gyllenbruna. Rör om hela tiden och var försiktig så att de inte blir brända. Lägg därefter över solrosfröna i en skål och låt dem svalna.
 
Finhacka löken, och stek den sedan i en skvätt olja tills den har mjunkat och fått fin färg.
 
Lägg bönorna i en skål och mosa dem grovt med en gaffel. Tillsätt solrosfrön, stekt lök och barbecuesås, och blanda allt ordentligt. Rör ner chiafröna, och låt sedan smeten svälla i ungefär 15 minuter.
 
Smaka av bönblandningen med salt och svartpeppar, och blanda sedan ner majsstärkelsen. Forma därefter smeten till fyra biffar, gärna med fuktiga händer så går det lättare. 
 
För tillagning i stekpanna
Stek biffarna i en skvätt olja tills de har fått fin färg och stabil yta på båda sidor. 
 
För tillagning på grillen
Sätt in biffarna i kylskåpet en liten stund tills ytan har blivit fastare. Låt biffarna bli rumstempererade igen, och pensla sedan med lite olja på båda sidor. Lägg biffarna på grillen och grilla dem ett par minuter på vardera sida tills de fått fin färg. 
 
 

Publicerad 2017-08-08 08:25:52 i Glutenfritt Middag Vegan

Kommentarer


Amanda Jona [FOTOGRAF]

Publicerad 2017-08-14 19:30:05

Åh, lät verkligen så gott, måste testa!

Svar: Åh tack så mycket! Hoppas att du gillar det :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka