Vi har mängder av äpplen sedan vårt besök på äpplegården och fullt av chili på balkongen som behöver ätas, och vad passar då bättre än att koka äpplechutney? Chutney går snabbt och enkelt att göra och brukar hålla länge i kylskåpet, så det är ett perfekt sätt att ta tillvara på säsongens råvaror. Det är riktigt gott att äta med grillat eller mat med skogsmaker som enbär och trattkantareller, och den senaste tiden har jag bland annat ätit chutneyn tillsammans med olika varianter av
viltbiffar. Denna äpplechutney är inte riktigt lika söt som de brukar vara, eftersom jag själv föredrar en lite syrligare variant, men det går alldeles utmärkt att tillsätta mer socker om man vill ha den sötare. Se bara till att välja en bra chili, så att chutneyn blir riktigt stark och smakrik.
Äpplechutney med färsk chili
600 g äpplen, ca 3-4 stycken
1 gul lök
1 röd chili
1 dl äpplecidervinäger
½ dl rårörsocker
Olja till stekning
Salt
Skala äpplena och skär bort kärnhusen, och dela dem sedan i mindre bitar. Kärna ur chilin, och finhacka sedan den och löken. Lägg äpple, chili och lök i en kastrull tillsammans med en skvätt olja och stek tills äpplena har mjuknat. Tillsätt socker och äpplecidervinäger, koka upp och låt det sedan småkoka under lock i ca 20-30 minuter. Äpplechutneyn är klar när äpplebitarna har kokat sönder och den har fått en ganska mosig konsistens. Smaka av med lite salt och tillsätt eventuellt mer socker om du vill ha en sötare chutney.
Häll över chutneyn i en ren glasburk och sätt på locket. Låt den svalna i rumstemperatur och förvara den sedan i kylskåpet.