Nu börjar det bli riktigt kallt ute även här nere i Skåne, och det är verkligen säsong för värmande grytor. Idag till lunch lagade jag den här fantastiskt goda grytan som innehåller två av mina favoritingredienser under hösten, nämligen grönkål och jordärtskockor. Jordärtskockor är verkligen en underskattad rotfrukt, de används ju mest till soppor men de ger också en fantastisk smak till olika grytor och är riktigt goda att ugnsrosta. Här får de utöver grönkålen sällskap av champinjoner och svarta belugalinser, vilka är perfekta att använda om man vill göra en linsgryta med lite mer tuggmotstånd eftersom de håller ihop jättebra vid kokning.
Höstgryta med grönkål och jordärtskockor, ca 3 portioner
250 g jordärtskockor
250 g champinjoner
6-8 grönkålsblad
1 gul lök
2,5 dl belugalinser
2 dl matlagningsgrädde
4 dl vatten
1 msk soja
Svartpeppar
Salt
Skala eventuellt jordärtskockorna och skär dem i centimeterstora bitar. Dela större champinjoner i fjärdedelar eller halvor, men låt gärna de riktigt små vara hela. Skär bort stjälkarna från grönkålsbladen och dela dem sedan i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
Lägg svampbitar och lök i en gryta och stek i en skvätt olja tills champinjonerna har vätskat ur. Häll i jordärtskockor och låt steka ytterligare några minuter. Tillsätt därefter linser, matlagningsgrädde (jag använder Oatlys iMat, men välj exempelvis sojabaserad för helt glutenfritt), vatten, buljong, soja och svartvinbärsgelé. Koka upp och låt sedan alltihop småkoka under lock tills linserna är mjuka, ca 20-30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Hetta upp en skvätt olja i en stekpanna och lägg ner grönkålen. Strö över lite salt och peppar, och stek bladen i ett par minuter tills de krympt och börjar bli krispiga.
Lägg ner de flesta grönkålsblad i grytan och rör om ordentligt. Servera genast, och toppa alltihop med de sista grönkålsbladen.