Krämig pumpapasta i vitvinssås

Nu blir det mycket pumparecept, men det är ju himla gott och jag försöker verkligen passa på att äta så mycket som möjligt nu när butternutpumpor är i säsong. Till lunch häromdagen lagade jag den här krämiga pastasåsen, där pumpabitarna får koka i kokosmjölk och vitt vin och blir riktigt söta och goda. Det är en riktigt enkel och lättlagad rätt som nästan sköter sig själv på spisen, helt perfekt när man inte har tid att stå i köket så länge med andra ord. Servera gärna pumpasåsen tillsammans med bönpasta för en lite mer mättande måltid.

Krämig pumpapasta i vitvinssås, ca 2 portioner
500 g butternutpumpa
½ gul lök
2 dl kokosmjölk
1 dl vitt vin, gärna en sötare sort
Svartpeppar
Salt
Olja till stekning
Valfri pasta, exempelvis bönpasta
Finhacka löken och skär pumpan i centimeterstora tärningar. Lägg grönsakerna i en kastrull tillsammans med en skvätt olja och stek i ca 10-15 minuter tills pumpan har mjuknat något. Tillsätt kokosmjölk och vin, och låt sedan alltihop småkoka utan lock i ca 15 minuter tills pumpan är helt mjuk och såsen har reducerats. Smaka av med salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Blanda därefter ihop pastan och pumpasåsen i en stor skål eller kastrull, och servera genast.
