Het jordgubbssallad med rostade sesamfrön

Den här somriga salladen experimenterade jag ihop efter att vi plockade jordgubbar, och jag måste säga att den blev riktigt lyckad. De söta jordgubbarna passar jättebra ihop med de starka chiliskivorna, medan avokadon ser till att det inte blir alltför starkt och gör dessutom salladen mer mättande. Salladen kan både serveras som ett tillbehör, exempelvis till grillat, eller för sig själv som en lättare måltid. Allra bäst passar den nog att äta under soliga sommardagar, då vill åtminstone jag gärna ha en lätt lunch som ändå innehåller massor av goda smaker.

Het jordgubbssallad med rostade sesamfrön, ca 2 portioner
200 g jordgubbar
65 g små mangoldblad
2 avokadoer
½-1 röd chili
3 msk sesamfrön
2 msk limesaft
1 msk olivolja
½ tsk agavesirap
Svartpeppar
Salt
Rensa jordgubbarna och ta bort skal och kärnor från avokadoerna. Skär dem därefter i skivor och lägg ner i en skål tillsammans med mangoldbladen. Kärna ur chilin, skiva den tunt och lägg ner skivorna i skålen. Smaka gärna en bit för att se hur stark den är innan du tillsätter den i salladen, så att du inte råkar göra maten alldeles för stark.
Lägg sesamfröna i en torr stekpanna och rosta dem på hög värme tills de fått fin färg. Rör om hela tiden och var försiktig så att de inte blir brända. Lägg över fröna i en mindre skål och låt svalna.
Blanda olivolja, limesaft och agavesirap i en liten skål, och strö över lite salt och svartpeppar.
Häll ungefär en matsked dressing och en matsked rostade sesamfrön över salladen, och blanda sedan runt alltihop försiktigt. Servera resten av dressingen och sesamfröna vid sidan om salladsskålen så att man själv kan tillsätta mer på sin tallrik.