Rödbets- och quinoabiffar
Snart, snart är det vår, men eftersom vi fick en extra vinterdag det här året tänkte jag passa på att bjuda på ett sista vinterrecept. Eller ja, jättevintrigt är det kanske inte eftersom jag redan planerar att lägga dessa biffar på grillen i sommar, men jag associerar ändå rödbetor till vinterhalvåret och långa mörka kvällar. Tillsammans med quinoa blir rödbetorna jättefina biffar som skiljer sig rejält från våra vanliga bönbiffar, och är därför ett välkommet tillskott i receptsamligen. Till skillnad från bönbiffar blir de inte lika stela vid tillagning, men de håller ändå ihop förvånansvärt bra och går inte sönder. Jag valde att inte använda så mycket kryddor, men vill du ha mer smakrika biffar kan du testa att blanda ner exempelvis rosmarin eller lite timjan.
Rödbets- och quinoabiffar, ca 8-10 stycken
2,5 dl quinoa
450 g rödbetor
1 gul lök
3-4 msk potatismjöl
Svartpeppar
Salt
Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen men tillsätt en buljongtärning i kokvattnet.
Skala rödbetor och lök och skär dem i bitar. Lägg bitarna i en matberedare och mixa tills de är ganska finfördelade. Rör ner quinoa och potatismjöl och smaka av med salt och peppar.
Forma smeten till biffar med blöta händer. Om du tycker att smeten är svårhanterlig kan du låta den stå en stund först, eftersom den håller ihop bättre ju längre den står. Stek biffarna i en skvätt olja tills de har fått fin färg och stabil yta på båda sidor.