Saffranspiroger med grönkål och valnötter

Piroger är kanske inte ett helt traditionellt inslag på julbordet, men det är ju faktiskt en perfekt maträtt att servera på en buffé. De går utmärkt att göra i förväg och frysa in, sätter fin färg på jultallriken och kommer i lagom plockmatsstorlek. Dessa piroger är dessutom fulla med juliga smaker som saffran, grönkål och valnötter, vilket gör att de passar riktigt bra till jul eller dagarna däromkring.

Saffranspiroger, 20 stycken
4 dl vetemjöl + extra till utbakning
1 dl vatten
½ dl rapsolja
12 g jäst
1 krm salt
½ krm saffran
Smula jästen i en bunke. Värm olja och vatten till 37 grader, häll över jästen och rör tills den har löst sig helt. Tillsätt mjöl, salt och saffran och arbeta samman till en deg, gärna med degkrokar. Låt jäst under bakduk i en timme.
Fyllning
150 g grönkål
1 gul lök
1 dl valnötter
1 dl matlagningsgrädde
¾ dl rött ris
1-2 tsk vitvinsvinäger
Svartpeppar
Salt
Olja till stekning
Skär bort de grova mittstjälkarna på grönkålsbladen och dela dem sedan i småbitar. Hacka löken fint, och lägg den sedan i en stekpanna tillsammans med en skvätt olja. Stek löken i några minuter, och tillsätt därefter grönkålen. Låt alltihop steka ytterligare en stund tills både lök och grönkålsbitar är riktigt mjuka. Tillsätt därefter vinäger och grädde (jag använde Oatlys iMat, men välj exempelvis sojabaserad grädde för helt glutenfritt), stek ihop alltsammans i ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen, och hacka valnötterna grovt. Blanda samman ris, valnötter och lök- och grönkålsblandningen i en skål, och smaka av med salt och peppar.
Dela degen i tjugo bitar. Kavla ut varje degbit till en fyrkant, lägg i en sked fyllning och vik ihop pirogen. Tryck ihop kanterna med en gaffel, och pensla eventuellt översidan med lite vatten. Grädda pirogerna på 250 grader i ca 5-7 minuter tills de börjar få färg.
