Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Saffranspiroger med grönkål och valnötter

 
Piroger är kanske inte ett helt traditionellt inslag på julbordet, men det är ju faktiskt en perfekt maträtt att servera på en buffé. De går utmärkt att göra i förväg och frysa in, sätter fin färg på jultallriken och kommer i lagom plockmatsstorlek. Dessa piroger är dessutom fulla med juliga smaker som saffran, grönkål och valnötter, vilket gör att de passar riktigt bra till jul eller dagarna däromkring. 
 
 
Saffranspiroger, 20 stycken
4 dl vetemjöl + extra till utbakning
1 dl vatten
½ dl rapsolja
12 g jäst
1 krm salt
½ krm saffran
 
Smula jästen i en bunke. Värm olja och vatten till 37 grader, häll över jästen och rör tills den har löst sig helt. Tillsätt mjöl, salt och saffran och arbeta samman till en deg, gärna med degkrokar. Låt jäst under bakduk i en timme.
 
Fyllning
150 g grönkål
1 gul lök
1 dl valnötter
1 dl matlagningsgrädde
¾ dl rött ris
1-2 tsk vitvinsvinäger
Svartpeppar
Salt
Olja till stekning
 
Skär bort de grova mittstjälkarna på grönkålsbladen och dela dem sedan i småbitar. Hacka löken fint, och lägg den sedan i en stekpanna tillsammans med en skvätt olja. Stek löken i några minuter, och tillsätt därefter grönkålen. Låt alltihop steka ytterligare en stund tills både lök och grönkålsbitar är riktigt mjuka. Tillsätt därefter vinäger och grädde (jag använde Oatlys iMat, men välj exempelvis sojabaserad grädde för helt glutenfritt), stek ihop alltsammans i ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
 
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen, och hacka valnötterna grovt. Blanda samman ris, valnötter och lök- och grönkålsblandningen i en skål, och smaka av med salt och peppar.
 
Dela degen i tjugo bitar. Kavla ut varje degbit till en fyrkant, lägg i en sked fyllning och vik ihop pirogen. Tryck ihop kanterna med en gaffel, och pensla eventuellt översidan med lite vatten. Grädda pirogerna på 250 grader i ca 5-7 minuter tills de börjar få färg. 
 
 

Publicerad 2016-12-13 14:21:59 i Högtider Middag Vegan

Kommentarer


Dixi Wonderland

Publicerad 2016-12-15 10:11:41

Älskar grönkål :D

Svar: Jag med, det är så gott! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Amanda Jona [SPONTAN]

Publicerad 2016-12-16 03:19:24

Älskar allt med saffran så borde kanske testa det här receptet! :)

Svar: Ja, saffran är verkligen gott! Hoppas att du gillar dem ifall du testar :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Annie - lättlagat vegokäk

Publicerad 2016-12-18 09:51:40

GENIALT JU! Låter så sjukt smarr!!

Svar: Åh tack så mycket! Ja, jag tycker att de är riktigt goda :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka