Rödbetssallad med cashewkräm

Dagarna flyger verkligen förbi nu, och bara en dryg vecka återstår till julafton. Idag ska jag köpa de allra sista julklapparna och i eftermiddag tänkte vi ta hem granen, så snart börjar jag faktiskt känna mig ganska redo för jul. Maten återstår ju dock, och i veckan har jag bland annat lagat den här färgstarka rödbetssalladen som lär dyka upp på julbordet nästa helg. Istället för crème fraiche och majonäs är röran baserad på cashewnötter, vilket gör den riktigt krämig och lite matigare än den traditionella varianten.

Rödbetssallad
300 g rödbetor
1,5 dl cashewnötter
2 msk vatten
1 msk äpplecidervinäger
2 tsk dijonsenap
Svartpeppar
Salt
Lägg cashewnötterna i blöt över natten och skölj sedan av dem ordentligt. Mixa nötter, dijonsenap, äpplecidervinäger och vatten med en stavmixer tills du får en relativt slät kräm. Smaka av med salt och svartpeppar, och eventuellt mer senap eller vinäger.
Rengör rödbetorna ordentligt men låt skalen sitta kvar. Koka betorna tills de är mjuka, ca 20-40 minuter beroende på storlek. Låt dem svalna, och skrapa därefter bort skalet med en kniv och skär rödbetorna i centimeterstora bitar.
Lägg cashewkrämen och rödbetorna i en skål och rör om ordentligt. Låt gärna rödbetssalladen stå till sig en stund, och servera den sedan rumstempererad.