Svartvinbladssaft

Jag hittade ju vinbärsblad sist vi var ute på promenad, och av dem gjorde jag vinbladssaft efter ett recept ur Det gröna skafferiet. Tidigare har jag kokat saft på både körsbär och röda vinbär, men det är receptet var betydligt enklare. Saften blir ganska söt, så ta eventuellt lite mindre socker om du föredrar en mindre söt saft.
Svartvinbladssaft, ca 0,5 liter
0,5 liter svartvinbärsblad
0,5 liter vatten
1 citron
2 dl strösocker
Lägg ut bladen på till exempel tidningspapper en stund så att alla insekter kryper därifrån. Skölj sedan av bladen och lägg dem i en stor skål. Tvätta och skiva citronen och lägg sedan skivorna i skålen tillsammans med vinbärsbladen.
Blanda vatten och socker i en kastrull. Koka upp blandningen tills sockret har löst sig och häll sedan vätskan över bladen och citronen. Täck skålen med platsfolie och försvara den sedan i kylskåpet i ca 5 dagar.
När saften är klar silas blad och citron bort. Häll sedan saften på en flaska, förvara i kylskåpet och späd den med ca tre fjärdedelar vatten vid servering.
