Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Svartvinbladssaft

 
Jag hittade ju vinbärsblad sist vi var ute på promenad, och av dem gjorde jag vinbladssaft efter ett recept ur Det gröna skafferiet. Tidigare har jag kokat saft på både körsbär och röda vinbär, men det är receptet var betydligt enklare. Saften blir ganska söt, så ta eventuellt lite mindre socker om du föredrar en mindre söt saft.
 
Svartvinbladssaft, ca 0,5 liter
0,5 liter svartvinbärsblad
0,5 liter vatten
1 citron
2 dl strösocker
 
Lägg ut bladen på till exempel tidningspapper en stund så att alla insekter kryper därifrån. Skölj sedan av bladen och lägg dem i en stor skål. Tvätta och skiva citronen och lägg sedan skivorna i skålen tillsammans med vinbärsbladen. 
 
Blanda vatten och socker i en kastrull. Koka upp blandningen tills sockret har löst sig och häll sedan vätskan över bladen och citronen. Täck skålen med platsfolie och försvara den sedan i kylskåpet i ca 5 dagar.
 
När saften är klar silas blad och citron bort. Häll sedan saften på en flaska, förvara i kylskåpet och späd den med ca tre fjärdedelar vatten vid servering.
 
 

Publicerad 2015-06-17 11:49:31 i Drycker Glutenfritt Vegan

Kommentarer


Ellinor Netsö

Publicerad 2015-09-04 14:48:25

Nu kliar det bra i fingrarna! Vilka härliga recept du har! Denna blogg tycker jag verkligen om! :)

Svar: Tack så jättemycket, så kul att höra! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka